Benieuwd naar onze events? Klik hier! 

Thieu Op Heij

VDL ETG Precision

" Het liefst heb ik het zo klein mogelijk "

Thieu Op Heij - VDL ETG Precision

Als fijnmechanisch bankwerker zorgt Thieu Op Heij (61 jaar) voor een perfecte afwerking van metalen onderdelen die VDL ETG Precision maakt voor onder andere hightech productieapparatuur en medische bestralingsapparatuur. Het werk van Thieu is een belangrijke laatste stap in het productieproces, want als het afbramen niet goed gaat kan een product van soms duizenden euro’s de prullenbak in. Een bijzonder complex en nauwkeurig werk dus; tot op de 100ste mm. “Het liefst heb ik de producten zo klein mogelijk. Veel mensen durven dat niet, maar daar zit voor mij juist de uitdaging”, aldus Thieu.

Finishing touch

Thieu laat me zijn werkplaats zien in de fabriek. Hij beweegt zich tussen de freesmachine en zijn werkbank die allerlei laadjes bevat met daarin de kleine producten en gereedschappen om zeer nauwkeurig te kunnen boren, frezen en afbramen. Daarnaast de tafel met de loep, waar hij de producten uitvergroot tot soms wel 50 keer. Onder de loep braamt hij de producten af om ze zo hun ‘finishing touch’ mee te geven. 

Nozzles
Enthousiast laat hij allerlei doosjes zien met kleine producten. Hij vertelt: “Ik ben al een tijd bezig met het mede-ontwikkelen van prototypes voor een ‘nozzle’. Dat is een aanzuigmondje voor een pick & place machine.” Hij laat me een voorbeeld zien van het product met daarin kleine gaatjes van 0,25 mm. “Ieder ander zou zeggen; hoe krijg je het voor elkaar? Maar ik vind dit het mooiste werk dat er is. Inmiddels hebben we al vele varianten nozzles ontwikkeld en getest. Ook met verschillende soorten metalen of kunststof. Ik heb dan direct contact met de klant zodat de lijntjes kort zijn. De functie is heel uitdagend en ik krijg veel vrijheid om zelf de juiste tools te ontwikkelen.”

Rond en vlak slijpen
Thieu heeft een achtergrond als machinebankwerker. Hij heeft het vak geleerd op de Philips Bedrijfsschool en is zich daarna steeds verder gaan specialiseren en bekwamen in het fijnmechanische. “Het rond en vlak slijpen had al snel mijn voorkeur. En dan het liefst kleine producten frezen, boren en slijpen. Vanuit het niets iets maken, iedere keer opnieuw iets bedenken.”

Fijnmechanisch bankwerker
“Door mijn conventionele achtergrond en jarenlange ervaring weet ik welke methodes ik het beste kan gebruiken voor het afbramen van de producten, zonder ze te beschadigen. Dat betekent soms dat ik zelf mijn eigen afbraamgereedschappen moet maken om een bewerking uit te kunnen voeren. Of dat ik dagenlang bezig ben om samen met de constructeur van de klant te kijken hoe we een tekening kunnen verbeteren om het product beter maakbaar te maken. Daarvoor moet je geduldig zijn, gedisciplineerd kunnen werken en je hebt doorzettingsvermogen nodig om het iedere keer opnieuw te proberen. En als het dan lukt, dat is het mooiste! 


 

 

Top