Lees hier hoe wij omgaan met solliciteren tijdens de coronacrisis

Danny van Rest

VDL Castings

" We zijn direct en oprecht en naar mijn idee kun je bij VDL echt zijn wie je bent "

Danny van Rest - VDL Castings

Danny begon een goede 13 jaar geleden als operator bij VDL VDS Technische Industrie in Hapert. Nu, twee studies en drie VDL-bedrijven verder, is hij bedrijfsleider bij VDL Castings in Weert. Danny is hiermee hét voorbeeld van interne doorstroom. Hoe heeft hij zijn carrière bij VDL tot nu toe heeft ervaren?

Hoe ben je bij VDL terechtgekomen?
“Voordat ik aan mijn deeltijdopleiding MTS Werktuigbouwkunde begon, kende ik VDL eigenlijk nog helemaal niet. Via school kwam ik uit bij VDL VDS Technische Industrie in Hapert. Ik ben daar toen naast mijn studie aan de slag gegaan als operator. Uiteindelijk heb ik maar één jaar bij VDL VDS gezeten, ik voelde wel meteen dat VDL een bedrijf was dat goed bij mij paste. Toen een paar vrienden van mij gingen studeren in Rotterdam en vroegen of ik mee ging, heb ik besloten om mijn studie in Rotterdam voort te zetten en te solliciteren bij VDL RPI Metaal in Hendrik-Ido-Ambacht . Op die manier kon ik met mijn vrienden gaan wonen in Rotterdam en toch bij VDL blijven werken, voor mij een ultieme win-win situatie.”


 

Welke functies heb je binnen VDL allemaal doorlopen?
“Ik begon als operator bij VDL VDS Technische Industrie in Hapert. Bij VDL RPI Metaal kwam ik binnen op dezelfde functie, maar er was  wel meer afwisseling in mijn werkzaamheden. Zo heb ik daar ook nog achter de lasersnijder gestaan. Dit heb ik ongeveer drie jaar gedaan. Na het behalen van de MTS begon ik aan een avondstudie Commerciële Economie en kon ik de overstap maken naar sales. Het mooie was dat ik door mijn ervaring in de fabriek heel goed wist wat we wel en niet konden maken. Op die manier kon ik goed ons bedrijf verkopen bij potentiële en bestaande klanten. Ik zat vijf jaar in een salesfunctie bij VDL RPI Metaal toen de bedrijfsleider naar een ander bedrijf ging. De directeur zag blijkbaar potentie in mij en vroeg of ik deze rol zag zitten. Ik heb toen die kans met beide handen aangegrepen. Deze rol paste perfect bij mij en ik had het echt naar mijn zin. Het enige nadeel was de afstand. Ik woonde inmiddels niet meer in Rotterdam met vrienden maar met mijn partner in Budel. Ik moest dus iedere dag 240 kilometer afleggen, dit was in het begin nog goed te doen maar toen mijn vrouw en ik ons tweede kindje kregen was het wel genoeg geweest. Ik was dus toe aan een baan dichter bij huis. Nadat ik dat kenbaar had gemaakt bij mijn directeur ging het allemaal heel snel. Binnen  een paar dagen zat ik op het hoofdkantoor van VDL en binnen één maand begon ik als bedrijfsleider bij VDL Castings in Weert.”

Was dit een moeilijke overstap? Je hebt toch ruim 11 jaar bij VDL RPI Metaal gewerkt.
“Dat viel wel mee, de bedrijven zijn natuurlijk heel anders maar er zijn wel overeenkomsten in de werkzaamheden. Daarnaast is het momenteel zo druk dat ik niet veel tijd over heb om daarover na te denken. We moeten gewoon gas blijven geven natuurlijk.”

Wat voor bedrijf is VDL Castings?
“VDL Castings heeft vestigingen in Weert en Heerlen en werd in 2017 overgenomen door VDL Groep. Het is een traditionele gieterij waar we stalen gietdelen maken voor diverse klanten in meerdere industrieën zoals de automotive industrie, agrarische sector, bouw- en mijnsector en de machinebouw in het algemeen. Om te kunnen gieten heb je natuurlijk ook een oven nodig. Wij beschikken op deze locatie (Weert) over een elektrische inductieoven met een capaciteit van 10 ton per uur. Ik kan je vertellen dat dit een zeer indrukwekkend proces is.”

Wat maakt VDL voor jou nou een bijzonder bedrijf?
“Er zijn voor mij verschillende redeneren waarom ik zo graag voor VDL werk. Allereerst past de cultuur erg goed bij me. We zijn direct en oprecht en naar mijn idee kun je bij VDL echt zijn wie je bent. Daarnaast vind ik het ook heel bijzonder om te zien hoe de directie het bedrijf aanstuurt. Zij nemen echt/ de tijd om mensen te leren kennen en weten wat men bezig houdt. Dit merkte ik goed toen ik aangaf dat ik graag dichter bij huis wilde werken. Dit werd meteen opgepakt en voordat ik het wist was alles al geregeld. Ik denk dat dit bij veel andere bedrijven niet op deze manier gaat. Wat ook typerend is voor het bedrijf is de mogelijkheid om door te groeien. Als je goed je best doet en bereid bent om te leren, wordt dat opgemerkt en kun je mooie stappen maken.”

Jij hebt veel gestudeerd naast je functies bij VDL. Was dit goed te combineren en werd je daarin begeleid?
“Op dat moment was het natuurlijk wel pittig. Ik werkte eigenlijk 40 uur in de week en daarnaast was ik bezig met mijn studie. Ik zag het allemaal niet als straf destijds, ik vind werken gewoon heel erg leuk en het was goed te combineren. Wel kostte het gewoon veel energie, maar je moet er wat voor over hebben natuurlijk.”

Wat is jou leukste ervaring binnen VDL?
“Dat zijn er te veel om op te noemen. In 13 jaar verzamel je heel wat leuke ervaringen die mij altijd bij zullen blijven. Maar als ik er dan toch één moet noemen is dat wel het verkoop avontuur dat ik met mijn directeur bij VDL RPI Metaal heb meegemaakt. Wij hadden de kans om een mooie order binnen te halen wat  voor RPI meerdere maanden  werk zou opleveren. Ik ben toen samen met mijn directeur naar die klant toe gegaan. Nadat hij tekeningen had laten zien en zijn wensen had aangeven, kwam de vraag of wij in staat waren om dit product voor hem te gaan maken. Mijn directeur keek mij aan en vroeg of we dit zouden kunnen. Voordat ik er erg in had zei ik volmondig: “Ja natuurlijk kunnen wij dit maken”. Toen we terug in de auto zaten naar VDL RPI Metaal vroeg mijn directeur hoe we dit voor elkaar gingen krijgen. Mijn reactie was dat ik geen idee had, maar dat we er wel uit zouden komen. Dat is natuurlijk het mooie van opereren binnen een bedrijf als VDL. Als wij het echt niet konden maken, hadden we nog altijd hulp kunnen vragen aan een van onze 104 zusterbedrijven. Ik had er alle vertrouwen in dat we het samen hoe dan ook het product wel konden maken voor deze klant.”

 

Top