Benieuwd naar onze events? Klik hier! 

Ivo Panhuijzen

VDL Nedcar

" Er is ruimte om een fout te maken, als je het oplost en ervan leert "

Ivo Panhuijzen - VDL Nedcar

Ivo Panhuijzen is vijf jaar werkzaam bij VDL Nedcar. In deze vijf jaar heeft hij heel wat verschillende functies bekleed. Altijd functies die buiten zijn comfortzone vallen, want zoals Ivo aangeeft: “Daar leer ik het meeste van.”

Interesse in auto’s
“Na mijn studie Werktuigbouwkunde aan de TU Eindhoven wilde ik meer praktijkervaring opdoen. Tijdens het solliciteren kwam de functie als proces engineer in de Final Assembly Shop bij VDL Nedcar voorbij. En laat ik nu altijd interesse in auto’s hebben gehad. Een perfecte combinatie dus: theorie, meer praktijk en auto’s.”

Alles in detail
“Toen ik bij VDL Nedcar kwam werken, was net de opstart van de eerste MINI. Een mooi moment. Op de universiteit had ik geleerd om een probleem diep in detail uit te zoeken en bij VDL Nedcar waren het veel verschillende dingen die een proces complex maakten en moest ik gewoon doen. Dat betekende voor mij uit mijn comfortzone stappen.

Ik heb gewerkt aan de procestechnische details en de engineering voor de introductie van de Cabrio; dit liep uiteen van discussies over ontwikkeling tot het bestellen van technische installaties. Toen dat goed en wel liep, kwam de kans voorbij om binnen mijn afdeling projectleider te worden voor de introductie van de MINI Countryman.”

Projectleider
“Als projectleider zat ik veel aan tafel met de projectleiders van BMW. Heel spannend en uitdagend tegelijk. Ik moest mijn weg zien te vinden om dingen gedaan te krijgen en te regelen. Toen het project MINI Countryman uiteindelijk van start ging, had ik het idee dat ik ‘in rustiger vaarwater’ zou komen. Maar niets was minder waar: ik werd verantwoordelijk voor de kleine wijzigingen (modeljaarwijzigingen) zoals kleur of een nieuwe radio of juist details waar de klant niets van ziet. En toen ik daar mijn draai in had gevonden, werd ik gevraagd voor de functie van afdelingshoofd bij manufacturing engineering. Ik kreeg letterlijk een paar dagen bedenktijd en in september 2017 ben ik de uitdaging aangegaan.”

Goede keuze
“Voor mij is de functie van afdelingshoofd een hele goede keuze. Ik merk dat het heel leerzaam is om met een team van zowel 16 engineers als 16 trainers aan de gang te gaan. Ik zit ook dichter bij de operatie. Daardoor zie je wat de behoefte vanuit de productieorganisatie is. Mijn functie is eigenlijk een combinatie van productie- en mensenwerk. Wat dat betreft kun je wel stellen dat mijn carrièreverloop binnen VDL Nedcar is verschoven van technisch naar steeds meer werken met mensen.”

Efficiëntie
“VDL Nedcar is de laatste jaren enorm gegroeid. We zijn continu bezig om te kijken hoe we bepaalde zaken beter kunnen aanpakken en beter met onze omgeving kunnen afstemmen. Daarom is ons team aan het begin van het jaar met een nieuw project gestart. Ik wil er naartoe dat de engineers ook echt engineren en niet te veel bezig zijn met randzaken. Het is nog te vroeg om te zeggen dat we al verbetering zien, maar de eerste resultaten druppelen binnen. Het is een mooie uitdaging en als het lukt, is dat natuurlijk heel leuk.”

Ambitie
“Op dit moment heb ik geen concreet beeld voor ogen. Ik merk wel dat ik altijd uit mijn comfortzone probeer te stappen, want dat is voor mij het meest leerzame. En die groeimogelijkheden zijn er genoeg bij VDL Nedcar. Wellicht dat ik ooit nog bij een ander VDL-bedrijf kan gaan werken, al is het om eens te zien hoe het anders kan. Hier krijg ik veel ruimte om te groeien. Er is ruimte om een fout te maken, als je het oplost en ervan leert. Daarnaast heb ik de mogelijkheid gehad om een Management Development opleiding te volgen. De opleiding sloot perfect aan bij de vragen die ik als leidinggevende heb. We sloten de opleiding af met een TedX-presentatie.”

Top