Lees hier hoe wij omgaan met solliciteren tijdens de coronacrisis

Stephan Peeters

VDL Belgium

" Ik vind het belangrijk dat ik weet hoe het met onze mensen gaat "

Stephan Peeters - VDL Belgium

VDL heeft vestigingen in twintig landen. Zo ook in België. Stephan Peeters is sinds maart 2017 bedrijfsdirecteur van VDL Belgium. VDL Belgium is een grote speler op de Europese markt van buis- en plaatbewerkingen. Ook biedt VDL Belgium veel oplossingen voor buis/koker gerelateerde lassamenstellingen.

Waarom België?
“België heeft mij altijd getrokken. Belgen leven veel minder gehaast en hun Bourgondische manier van leven spreekt mij erg aan. Dertien jaar geleden ben ik met mijn gezin in België gaan wonen. Mijn zoons zijn daar meteen naar school gegaan en mijn vrouw heeft daar werk gezocht. We wilden ook echt integreren. Toen ik nog bij VDL VDS Technische Industrie werkte, waar het altijd druk was, merkte ik dat ik echt onthaastte als ik weer naar België reed. En nu werk ik dan zelf in België.” 

Hoe ben je bij VDL Belgium terechtgekomen?
“ Ik ben zeven jaar bij VDL NSA Metaalindustrie verkoper geweest, en heb daarna een jaar elders gewerkt maar ik constateerde dat ik eigenlijk alles op de ‘VDL-manier’ bleef doen. Met Jos van Meijl, destijds bedrijfsdirecteur van VDL VDS Technische Industrie, heb ik altijd goed contact gehouden en bij hem kon ik aan de slag als verkoper. Daar heb ik meer dan negen jaar met veel plezier gewerkt en erg veel geleerd. Toen Jos wegging en adjunct-directeur werd bij VDL Groep, hoorde ik dat VDL Belgium een nieuwe bedrijfsdirecteur zocht. Ik heb toen aangegeven dat ik ook een stap wilde maken, en zo geschiedde: na overleg thuis en met Willem, ben ik binnen 2 weken bij VDL Belgium begonnen.”

Is er een cultuurverschil merkbaar?
“Ik ben heel open en direct en mijn deur staat altijd open. Mijn motto is: ‘een sprekend mens is te helpen’, dus ik
stimuleer medewerkers om aan te geven als er iets is. Zo kunnen we samen naar een oplossing zoeken. De Belgische cultuur is misschien meer dat mensen zich niet zo snel uitspreken. Toch merk ik dat steeds meer medewerkers hier binnen durven te lopen. Ook zijn er nogal wat verschillen met Nederland op het gebied van wetgeving en vakbonden. En wat ik heel positief vind, is dat Belgen snel bereid zijn om te veranderen. Als je maar goed uitlegt waarom dat nodig is. Ik heb hier ondertussen heel wat veranderingen doorgevoerd, zowel qua indeling van het bedrijf als op personeelsgebied. Dankzij VDL Groep heeft VDL Belgium mogen investeren in geavanceerde nieuwe machines. Dit heeft een positief effect op alle medewerkers omdat we
onze positie hiermee versterken, voor nu en voor in de toekomst.”

Hoe vul jij jouw functie in?
“Iedere dag begin ik met een rondje door het bedrijf en geef ik iedereen een hand. Dit is meteen een gelegenheid
voor een kort gesprekje. Ik vind het belangrijk dat ik weet hoe het met onze mensen gaat. Zowel op de werkvloer als privé. Ook spreek ik regelmatig met de productieleiders om te controleren of alles goed wordt opgeruimd. Een nette fabriek is namelijk het visitekaartje van het bedrijf en het werkt voor iedereen een stuk prettiger. Natuurlijk houd ik de resultaten steeds scherp in de gaten zodat ik, waar nodig, direct kan bijsturen. Ik besef dat ik een grote verantwoordelijkheid heb, maar gelukkig hebben we een goed team van medewerkers.

Top