Benieuwd naar onze events? Klik hier! 

Rob Verkooijen

Rob Verkooijen

VDL ETG T&D

" Systems engineering bij VDL ETG is een integrale aanpak voor de succesvolle realisatie van complexe systemen in de hightech industrie. "

Rob Verkooijen - VDL ETG T&D

Bij VDL ETG ontwikkelen en produceren we complexe en innovatieve modules en systemen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is. Maar hoe maken we het dan toch mogelijk? Onder andere door het toepassen van systems engineering. Maar wat is dat precies? Hoe passen we het toe en in welke project(en) komt het van pas? We vragen het Rob Verkooijen, mechatronic system architect bij VDL ETG.

Wat is systems engineering?
Rob: “Systems engineering is een interdisciplinaire aanpak om de realisatie van succesvolle systemen mogelijk te maken. Deze aanpak houdt rekening met zowel de zakelijke als de technische behoeften van alle klanten en is gericht op het leveren van een kwaliteitsproduct dat voldoet aan de behoeften van de gebruikers van het systeem.’’


Wat is de grootste toegevoegde waarde van deze aanpak?
“Integraal naar een ontwerp kijken. Je probeert het systeem op alle eisen te balanceren. Ook ken je commerciële waarde toe aan bepaalde technische oplossingen. Als de hoge performance (extreme nauwkeurigheid) voor een klant van heel veel waarde is, dan zie je dat ook terug in de kosten. Is die nauwkeurigheid van minder belang en zijn de kosten belangrijker, dan spelen we daar op in.”

Kun je een voorbeeld geven van een project van VDL ETG waarin systems engineering gebruikt wordt?
Rob: “Bij VDL ETG hebben we een grote diversiteit aan klanten en projecten, we werken vooral veel in de semiconductor industrie. Een van die projecten is het high-precision stage project, een project waar ik zelf veel aan werk. In dit project positioneren we een soort tafel met daarop een wafer (dunne ronde schijf silicium) ten opzichte van bijvoorbeeld een lens of een elektronenbundel. Naast de nauwkeurigheid moet je rekening houden met verschillende factoren. Klanten willen dat het systeem snel is, het mag niet te duur zijn en het moet heel schoon zijn, dus zo min mogelijk stofdeeltjes bevatten (contamination control). Ook moet je rekening houden met het feit dat het materiaal waar de wafer van gemaakt is heel kwetsbaar is, je moet daar een stabiele ondergrond maken zodat het materiaal doet wat jij wil.’’


Wat maakt systems engineering bij VDL ETG nu zo uniek?
“Bij andere bedrijven is het óf het is zo complex dat je een specialist op een bepaald detail moet zijn, óf het is zo breed dat je de inhoudelijke uitdaging mist. VDL biedt de combinatie van beide: afwisseling en technische diepgang. Wat ik heel leuk vind is om te praten met klanten, uit te vinden wat er nu voor die specifieke klant zo belangrijk is. Dat je op een gegeven moment het gevoel hebt dat je het systeem beter snapt dan de klant zelf. Je maakt het proces echt van A tot Z mee. Je hebt tijd om die afwisseling te hebben, je werkt aan klantcontact, geeft richting aan het technisch team en werkt soms ook met je handen door mee te sleutelen. Zo heb ik ook wel eens geholpen met het in elkaar zetten van een eerste prototype. Die afwisseling vind ik het leukste aan werken bij VDL. Het is een mooie balans, je hebt technisch inhoudelijke uitdaging, je maakt het proces van begin tot eind mee en je snapt het gehele systeem.’’

Wat betekent systems engineering voor de toekomst?
"Het wordt steeds belangrijker om storingen te voorkomen en productieprocessen te optimaliseren. Daarnaast vraagt de markt ook dat systemen steeds sneller en beter worden, gecombineerd met een interessante prijs-kwaliteitverhouding. Je kunt dit absoluut niet bewerkstelligen zonder een integrale kijk op een systeem. Het gaat zelfs verder dan alleen het ontwerp, of jij er nu 100 of 10.000 gaat verkopen, je moet het ook kunnen onderhouden op een betaalbare manier. Je moet iets maken dat met voldoende kwaliteit kan worden afgeleverd. Ook wil je zo goed mogelijk kijken welke processen geautomatiseerd kunnen worden. Als zoveel mogelijk is geautomatiseerd, wordt het productieproces ook goedkoper. Voor de toekomst wordt die integrale kijk steeds belangrijker.”

Rob: “Wat we nu aan het ontwikkelen zijn is echt een nieuwe stap voor VDL. We maken bouwblokken die we zelf als VDL ontwikkeld hebben, zonder dat er een concrete opdracht ligt van een klant. Het is echt leuk om mee te werken aan de ontwikkeling van VDL van maakbedrijf naar het ontwikkelen van innovatieve oplossingen. Zo creëren we nieuwe markten voor onszelf en breiden we onze kennis nog verder uit.”

Check onze vacatures voor systems engineering www.werkenbijvdl.nl/vdl-etg-technology-development 
 

Top