Lees hier hoe wij omgaan met solliciteren tijdens de coronacrisis

Merel Smit

VDL Digital

" Het geeft veel voldoening als stakeholders enthousiast zijn over de nieuwe manier van werken "

Merel Smit - VDL Digital

Merel Smit (28) werkt bij Deloitte en wordt momenteel door VDL ingehuurd als Change Consultant. “De sfeer in het team is heel fijn en er heerst een echte doe-mentaliteit. Het proces van VDL om verder te digitaliseren is ontzettend leuk om mee te maken. Er is nog genoeg te doen, dus aan uitdaging absoluut geen gebrek!”

Wat houdt je functie als Change Consultant in?
“Als Change Consultant houd ik me bezig met een combinatie van IT en veranderingsprocessen. In het geval van VDL ben ik onderdeel van het team dat een nieuw CRM-systeem ontwikkelt en implementeert voor onder andere VDL Bus & Coach, de bustak van VDL. Binnen het team focus ik me voornamelijk op de stakeholders. Bij de start van een verandertraject is het belangrijk om een duidelijk overzicht te krijgen van de relevante stakeholders door middel van een stakeholderanalyse. Vervolgens proberen we de verschillende stakeholdergroepen zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de huidige situatie, de nieuwe situatie en welke veranderingen dit met zich meebrengt. Binnen het veranderproces is ook adoptie een enorm belangrijk onderwerp. Misschien nog wel het belangrijkste onderwerp, want je kunt natuurlijk een nieuwe systeem ontwikkelen, maar het zou zonde zijn als niemand hier gebruik van maakt. Een systeem implementeren is één ding, maar uiteindelijk is het doel om ervoor te zorgen dat het systeem ook daadwerkelijk wordt gebruikt. Ik ben ervoor om mensen te begeleiden tijdens dit veranderproces.”

Kende je VDL al voordat je aan dit project begon?
“Nee, eigenlijk niet. Wel van naam, maar ik wist niet precies wat het bedrijf allemaal deed. Ik kom er nu achter dat het een groot familiebedrijf is met allemaal kleine bedrijven die in heel veel verschillende markten actief zijn. Dat is echt bijzonder. We hebben een aantal locaties ook fysiek bezocht en het is heel gaaf om dan ook de productieprocessen van dichtbij te zien!”


Wat vind je leuk aan je functie?
“Ik hou er echt van om in een team te werken. Om te schakelen met de developers, betrokken te zijn bij de implementatie en contact te hebben met verschillende stakeholders binnen de organisatie en om hen te helpen. Ik word echt blij als mensen tevreden zijn met de nieuwe manier van werken. Inmiddels heb ik ook veel technische kennis opgedaan, waarmee ik het development team kan ondersteunen. Het agile werken spreekt me ook erg aan, omdat het erg dynamisch is en zorgt voor transparantie. Daarnaast merk ik dat je echt mee kunt denken over de inrichting van bedrijfsprocessen. Dit is vaak erg uitdagend en maakt het werk interessanter en leuker.”

Hoe vind je het werken bij VDL tot nu toe?
“Ik ben heel positief over het werken bij VDL. Ik heb vaker bij Brabantse bedrijven gewerkt en ik vind de sfeer altijd heel gemoedelijk. Mensen zijn bereid om mee te denken en ik vind de doe-mentaliteit erg prettig. Op het gebied van digitalisering zijn er binnen VDL nog genoeg groeimogelijkheden. Het is daarom ook leuk om onderdeel te zijn van het digitaliseringsteam, zodat we met elkaar ervaringen kunnen delen.”


 

Top