Benieuwd naar onze events? Klik hier! 

Boris van Oostrum

VDL Lasindustrie

" Ik ben zelf graag bezig met robots. "

Boris van Oostrum - VDL Lasindustrie

Sinds 2009 is Boris van Oostrum in dienst bij VDL. Na de middelbare school heeft Boris twee weken stage gelopen en is daarna begonnen als basislasser. Hierna volgde in een rap tempo allround lasser, meesterlasser en een half jaar geleden werd hij lasspecialist. Al twee jaar geeft de jonge Boris (26) leiding aan acht man bij VDL Lasindustrie.

Je bent al jong leidinggevende geworden. Heel knap! Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit?
“Ik ben meewerkend voorman en ben zelf ook bezig met productie draaien. ‘s Ochtends begin ik met de werkbriefjes en controleer ik de mappen op nieuwe orders en afgeronde orders; is alles goed uitgevoerd en zijn de aantallen correct? Daarnaast bekijk ik of het juiste werk bij de juiste collega ligt. Af en toe moet je het helemaal omdraaien, afhankelijk van het productieproces. Soms maak ik, samen met drie voormannen en de bedrijfsleider, een uurtje vrij om op te ruimen en kijken we hoe de inrichting van de productieruimte het meest optimaal is. Op zaterdagochtend voer ik, samen met twee andere voormannen, klusjes uit waar je doordeweeks niet aan toekomt. Bijvoorbeeld onderhoud.”

Wat vind je het leukste aan jouw baan?
“Ik ben zelf graag bezig met robots. Bij VDL Technics heb ik een hoop geleerd over programmeren. We hadden bij VDL Lasindustrie de beschikking over één of twee robots, maar daar deden we aanvankelijk weinig mee. Een paar jaar later hadden we vijf robots en toen hebben we doorgepakt en dat gaat heel goed. Ik heb het erg naar mijn zin. Iedere dag is anders door de variatie in producten. Er zijn altijd orders met een vraag naar producten die we niet eerder hebben gemaakt. Erg uitdagend.”

Hoe gaat dat in zijn werk als je een nieuwe order krijgt?
“Bij nieuwe producten maken we eerst een prototype en kijken we hoe het in elkaar zit. Een tekening maken is vrij lastig. Samen met de engineer en de werkvoorbereider zien we tijdens het maken van het product hoe het anders kan. Daarna maken we een mal en bekijken we hoe de robot dit het beste kan maken.”

Hoe ben jij als leidinggevende?
“Ik probeer altijd mee te denken en te kijken welke oplossingen er voorhanden zijn. Dat leer ik stagiaires ook. Op die manier word je veel flexibeler. Je loopt iedere keer weer tegen iets anders aan en dan is het fijn als je dat goed kunt oplossen. Ik vind het belangrijk dat we goed met elkaar omgaan, want met zijn allen moeten we het doen. Laatst zijn we met collega’s een weekend naar de Ardennen gegaan om te kanoën. Dat was erg leuk en het komt zeker ten goede aan de werksfeer. ”

Wat zijn je ambities?
“Hopelijk is de robotafdeling dan wat groter. Het grote voordeel van robots is de kwaliteit. En je kunt continue productie draaien.”

Top