Benieuwd naar onze events? Klik hier! 

Damir Mumini

VDL ETG Eindhoven

" Ik wil mijn positieve energie overbrengen, want technologie is te gek! "

Damir Mumini - VDL ETG Eindhoven

Dat Damir al meer dan 25 jaar in de techniek werkt is een feit, zijn passie voor techniek is met de jaren alleen maar meer gegroeid. Damir: “Ik vind het belangrijk om andere collega’s en kinderen aan te steken met mijn enthousiasme voor microscopie.” Hoe is zijn carrière gelopen en wat doet hij aan techniekpromotie?

Kun je iets meer vertellen over jouw technische achtergrond?
“Ik ben opgegroeid in Joegoslavië en heb daar de opleiding werktuigbouwkunde gevolgd. Daarna ben ik heel lang vliegtuigmonteur geweest. Een hele leerzame ervaring aangezien je gewoon geen fouten mag maken. Het licht is rood of groen en het vliegtuig moet écht werken. Toen ben ik naar Nederland verhuisd en bij toenmalig Philips (VDL ETG) aan de slag gegaan als visueel inspecteur. Daarna heb ik een tijdje bij NTS gewerkt als mechatronica/protomonteur waar ik de hele wasstraat heb opgezet. Mijn ervaring kwam daar goed van pas. Daarna ben ik toch weer teruggegaan naar VDL voor een heel mooi project. Ik mocht hier namelijk producten met 100 maal vergroting (klasse 1.000) controleren. Bij VDL noemden ze mij dan ook: de ‘particle hunter’. Dat was een enorme uitdaging. Ik controleerde de meest kwetsbare onderdelen van de microscoop. Je kunt je ook voorstellen dat wanneer je iets 100 keer vergroot, je ook veel meer ziet dan wanneer je maar negen keer vergroot. Een complexe taak om dan de fouten te ontdekken.”

Wat vond je jouw mooiste project?
“Ik heb samen met een collega gewerkt aan een TSU plaat. Dat is de plaat die zich onder de wafer van de wafer handler bevindt. De wafer handler is een onderdeel van de chipmachine van ASML. De engineer wilde graag aantonen dat er diverse deeltjes (particles) op deze plaat zitten. Mijn taak was om deze deeltjes van 60 um (0,0060mm) te laten zien en vast te leggen met foto’s onder de microscoop. Aangezien deze deeltjes dezelfde kleur hadden en zo ontiegelijk klein zijn, was dit met de microscoop niet aan te tonen. Wat ik destijds heb gedaan, is deze deeltjes een andere kleur geven met een stift. Dit had nog nooit iemand zo gedaan, maar hierdoor waren ze wel zichtbaar onder de microscoop. Dit bewijst wel dat het belangrijk is om je creativiteit te gebruiken en zo het gewenste resultaat te bereiken. Dat is ook echt iets wat ik met techniekpromotie wil laten zien: hoe creatief technologie eigenlijk is. Eigenlijk ben ik een echte kunstenaar onder de microscoop. Daarnaast komt de ervaring die ik als vliegtuigmonteur heb, goed van pas. Ik ontdek elke dag nieuwe afwijkingen en wil dat deze opgelost zijn voordat het naar de klant gaat. Toen ik nog vliegtuigen repareerde kon je je ook geen fouten permitteren. In die zin zijn deze producten niet anders.”

Hoe is jouw passie voor techniekpromotie ontstaan?
“Vroeger toen VDL nog Philips was heb ik veel trainingen voor jongeren verzorgd. Ik houd ervan om me te verdiepen in de kinderwereld en krijg veel positieve reacties. De kinderen vragen dan: ‘Mag ik de volgende keer weer bij jou?’ Echt leuk!”

Wat doe je nu allemaal om techniek te promoten?
“Ik heb een eigen stichting, ‘Stichting Knoop’. Vroeger ben ik ook knopenmaker geweest. En wat doet een knoop? Het verbindt en werkt verwarmend. Dat is precies wat ik met mijn stichting ook probeer te doen. Door middel van technologie, maar ook met muziek, probeer ik mensen met elkaar te verbinden. Verder heb ik dit jaar voor het eerst meegeholpen met de Dutch Technology Week door een workshop microscopie te geven. Daarnaast maak ik deel uit van de personeelsvereniging van VDL ETG. Zo heb ik bijvoorbeeld met Sinterklaas een workshop microscopie gedaan voor kinderen waarin ze pepernoten onder de microscoop konden leggen. De microscopen waren constant bezet. Fantastisch toch?”

Wat zijn jouw plannen in de toekomst?
“Ik wil mijn positieve energie overbrengen! Want technologie is te gek!”

Top