Lees hier hoe wij omgaan met solliciteren tijdens de coronacrisis

Colin Otten

VDL Seating Systems

" Onderhandelen en het contact met mensen vind ik erg leuk  "

Colin Otten - VDL Seating Systems

De 31-jarige Colin Otten werkt sinds juni 2017 bij VDL. Hij is international sales manager bij het verkoopcluster VDL Seating Systems. Een uitdagende baan met vele aspecten.

Wat doe je als international sales manager?

“Mijn belangrijkste taak als international sales manager is het binnenhalen van leads en het verkopen van stoelen. Ons verkoopcluster bestaat uit de bedrijven VDL Kunststoffen, VDL Lasindustrie en VDL Services. Ieder bedrijf heeft zijn eigen expertise en zo kunnen we de klant het totaalplaatje aanbieden van ontwerp en productie tot en met plaatsing en onderhoud. Dat is ook onze kracht; dat we alles in één huis hebben. Inmiddels is een complete lijn van stoelen (kuipstoelen, klapstoelen en VIP-stoelen) ontwikkeld voor stadions, sporthallen, auditoria en theaters. Dit doen we in samenwerking met onze klant en tevens eigenaar van de stoelenfamilie: ‘The BOX Seat’. Als international sales manager ben ik de spil tussen onze VDL-bedrijven, The BOX Seat en de klant.”

Hoe ben je bij VDL terechtgekomen?
“Een aantal jaren geleden ben ik door Bas van der Leegte benaderd om bij VDL te komen werken, maar op dat moment had ik nog een eigen zaak en had ik het prima naar mijn zin. Na mijn opleiding SPECO (Sport en Economie) ben ik voor mezelf begonnen met een agentschap voor kledingmerken van over de hele wereld. Ik verkocht deze merken aan onder andere Men at Work, Wehkamp en vele modezaken in de Benelux. Leuk werk, waarbij ik veel heb geleerd en veel heb kunnen reizen. Een aantal jaren later, toen deze functie bij VDL vrijkwam, benaderde Bas mij opnieuw. Ik werkte toen in de sales voor een outdoor kledingmerk, maar de functie van international sales manager bij VDL leek mij een mooiere uitdaging.”

We zijn inmiddels een jaar verder; wat vind je het leukste aan je baan?
“Dat ik al mijn interesses kan combineren. Ik houd heel erg van sport, heb een achtergrond in sales en vind het leuk om te reizen en verschillende culturen te leren kennen. De informele cultuur van VDL spreekt me aan. Vroeger was mijn droom om zakenman te worden. Onderhandelen en het contact met mensen vind ik erg leuk. En net als ieder jongetje had ik de droom om profvoetballer te worden. Deze baan komt redelijk dicht in de buurt!”

Waar besteed je de meeste tijd aan?
“Op dit moment is dat het opbouwen van een nationaal en internationaal netwerk. Dat doen we onder andere in Noord-Amerika, waar ik samen met mijn collega Ille van Engelen vanuit onze nieuwe vestiging VDL Industries Gainesville relaties opbouw met stadion eigenaren, maar ook met bouwbedrijven en architecten. Dat zijn de bedrijven die worden ingehuurd en meebepalen welke stoelen er in een stadion, theater of een sporthal komen.” 

Wat is het mooiste dat je tot nu toe gerealiseerd hebt?
“Met VDL Seating Systems hebben we inmiddels heel wat mooie projecten gedaan, zoals de levering en plaatsing van 80.000 stadionstoelen in de plaats Basra in Irak en de stoelen in het PSV-stadion. Maar zelf vind ik de order voor FC Groningen tot nu toe het mooiste, omdat dat het grootste succes is sinds ik werkzaam ben bij VDL Seating Systems. Daar hebben we bijna 3.000 VIP-stoelen geleverd voor de gehele hoofdtribune. Het was een lastige klus om binnen te halen, vanwege een concurrent die continue onder de prijs dook. Na flinke onderhandelingen hebben wij de order gekregen en dat voelde als een overwinning.”

Wat zou je graag nog willen bereiken?
“Heel veel! Voor mij is het nu belangrijk om een internationaal project binnen te halen. Daarvoor zijn we bezig in Europa, Amerika en het Midden-Oosten. Er loopt nu bijvoorbeeld een tenderproject in Abu Dhabi. Het zou mooi zijn als we ook daar stadionstoelen van VDL mogen leveren.”

Top