Lees hier hoe wij omgaan met solliciteren tijdens de coronacrisis

Ronald Leijenhorst

VDL Nedcar

" Zonder robots had ik geen werk gehad "

Ronald Leijenhorst - VDL Nedcar

Zijn naaste collega’s zijn robots en daarmee kan hij goed samenwerken. Ronald Leijenhorst is Maintenance Engineer bij VDL Nedcar, wat inhoudt dat hij ervoor zorgt dat de robots blijven werken en doen wat ze moeten doen. Hij vertelt over zijn werk met de robots.

Hoe ben je bij VDL Nedcar terecht gekomen?
“Na mijn opleiding in 1988, ben ik bij NedCar in de productie begonnen. Na een klein uitstapje naar een ander bedrijf werd ik in 2013 gevraagd om de nieuwe fabriek mee op te bouwen. Het BMW project was net begonnen en ik kwam terug in een kale fabriek. De vooruitstrevende plannen waarbij veel robots gebruikt zouden worden, samen met de opbouw van de fabriek, zorgden voor een nieuwe uitdaging.” 

Wat maakt je werk zo mooi?
“Iedere dag kan ik dingen plannen, maar het loopt meestal anders. Toen ik in 1988 bij NedCar kwam, waren er ca. 120 robots. Nu is dit aantal gegroeid naar 1300. Dit maakt dat het uitdagend is en blijft. Ik ben samen met mijn collega’s verantwoordelijk voor het technische onderhoud van alle 1300 robots, een hele verantwoordelijkheid. Elke dag zoeken we naar creatieve nieuwe oplossingen. Zo gaan we dit jaar een grote oliewissel doen, waarbij zo’n 24.000 liter olie vervangen moet worden. De robots zullen dan tijdelijk even niet functioneren, maar de productie mag er niet onder leiden, dat is een hele planning.”

Hoe kijk je naar de toekomst van robots?
“De techniek gaat enorm vooruit. Zeker als je terugkijkt naar toen ik begon met het werken met robots. De robots die we nu gebruiken zijn veel slimmer en veiliger dan die van een aantal jaar geleden. Nu vallen de robots bijvoorbeeld automatisch uit als ze van hun geprogrammeerde bewegingen afwijken. Dat was vroeger wel anders. Ook hebben ze minder last van storingen en konden ze nog wel eens op hol slaan. De toekomst zal nog wel veel mooie ontwikkelingen met zich meebrengen.”

“Zonder robots had ik geen werk gehad.”

Gaan robots mensen ooit kunnen vervangen?
“Robots gaan mensen, zeker in de nabije toekomst, nooit volledig vervangen. Op dit moment vervangen de robots lichamelijk zwaar en monotoon werk , maar het stukje gevoel en ratio zit nog niet in een robot. Hoewel er al wel hard wordt gewerkt om de robots intelligentie mee te geven. Het mooie is dat mensen steeds hoger opgeleid zijn en dat robots hier voor werk genereren. Zonder robots had ik geen werk gehad.”

Top