Benieuwd naar onze events? Klik hier! 

Francois

Fran├žois Mennen

VDL Parree

" Ineens kijk je heel anders naar een vliegenmepper..   "

Fran├žois Mennen - VDL Parree


François werkt nu zo’n 4 jaar bij kunststofbedrijf VDL Parree. “Ik ben gestart als operator, maar inmiddels ben ik doorgegroeid naar machinesteller / spuitgieter. Het leukste aan mijn werk vind ik het oplossen van problemen. Lekker sleutelen aan de machine om het product perfect te krijgen. Daar word ik blij van!”

VDL Parree maakt kunststofproducten voor met name de automotive industrie. “We maken bijvoorbeeld onderdelen voor vrachtwachtwagens zoals deurpanelen en dashboards of een bumper voor Audi. De kwaliteitseisen in deze branche zijn heel hoog. Er mag geen krasje opzitten. Als je dat vergelijkt met andere kunststofproducten, dan is het verschil heel groot. Ineens kijk je heel anders naar de kwaliteit van een vliegenmepper”, lacht François.

Van een paar korrels tot een product
François zit al wat langer in de kunststofbranche. Na zijn mbo-opleiding sport en recreatie, is hij de Fontys sportopleiding gaan doen voor zijn passie Outdoor Adventure Sports. “Maar in Nederland is hierin geen werk te vinden. En inmiddels ben ik de trotse vader van twee kinderen, dus naar het buitenland gaan is geen optie. Mijn schoonvader werkte bij een kunststofbedrijf en hij heeft me geïntroduceerd in dit vak. Hij zegt altijd: ‘Als je eenmaal in de kunststoffen zit, dan wil je er niet meer uit.’ Ik denk dat hij gelijk heeft. Van een paar korrels kom je tot een mooi gemaakt product. In dit werk is geen dag hetzelfde. Je bent bezig met verschillende producten en machines met een sluitkracht 25 tot 1.700 ton. Die diversiteit is leuk en maakt het uitdagend.”

Doorgroeien
“Ik ben gestart als operator: het controleren en inpakken van producten en oplossen van simpele storingen. Binnen 1 maand was ik al aan het sleutelen aan een machine. De technische dienst kreeg hem niet aan de praat, maar mij lukt het wel! Toen ze in gaten hadden dat ik meer kon, ben ik doorgegroeid naar spuitgieter. Inmiddels heb ik diverse diploma’s op zak. Nu ben ik bezig met de opleiding spuitgieten 2, die wordt betaald door VDL, en wil ik graag verder leren in dit vak. Ook het leidinggeven trekt me wel.”

Belangrijkste taken
“Als spuitgieter ben ik verantwoordelijk voor 3 zaken: het ombouwen van de machines. Dat houdt in het eraf halen van de matrijs, schoonmaken en een nieuw matrijs in de spuitgietmachine inbouwen, koelingen aansluiten, programma uitlezen en opstarten. Een andere belangrijke taak is het oplossen van storingen. Daarnaast denk je mee over het verbeteren van processen. Om deze taken goed uit te voeren moet je goed systematisch kunnen werken, materiaalkennis hebben en het leuk vinden om zelf problemen op te lossen, zodat machines goed blijven lopen.”

Echt familiebedrijf
Wat maakt VDL Parree een mooi bedrijf om voor te werken? “Ik vind het belangrijk om goed samen te werken met collega’s. De werksfeer is goed. Soms is het hectisch, maar je weet dat je op je collega’s kunt rekenen. Iedereen staat altijd klaar om te helpen. Dat is misschien ook wel de charme van een familiebedrijf. VDL Parree is onderdeel van het grotere VDL Groep, één van de grootste familiebedrijven van Nederland. De werksfeer is heel informeel. De directeur is een ‘je’ in plaats van ‘u’. Als het moet, dan zijn ze leidinggevenden, maar er is altijd ruimte voor een lolletje.”


 

Top