Benieuwd naar onze events? Klik hier! 

Michael van Diepen

VDL Kunststoffen

" Van timmerman naar spuitgieter "

Michael van Diepen - VDL Kunststoffen


Michael (32 jaar) werkt bij VDL Kunststoffen in Nederweert als spuitgieter/machinesteller. “Als spuitgieter zie je het product ontstaan. Kleine kunststofkorrels worden een heel product. Dat is toch gaaf! Wat we maken? Dat gaat van groot tot klein: denk aan transportbanden op vliegvelden, bloembakken, onderdelen voor campers en voederpannen voor de agrarische industrie.”

Spuitgietmachines van 50 tot 1.700 ton

“VDL Kunststoffen groeit hard. We zitten nog niet zo lang in een nieuw pand en zijn nu alweer aan het uitbreiden. We werken met maar liefst 44 spuitgietmachines van 50 tot 1.700 ton en van verschillende merken zoals Engels, Kraus Maffei en Ferromatic. Dat maakt het heel afwisselend. Ik werk in een gezellig team van 10 mensen in 2 ploegen. Leuke collega’s die altijd bereid zijn om te helpen. Ik ben ooit begonnen in de bouw als timmerman, maar ik ben blij dat nu kan werken met een dak boven mijn hoofd”, lacht Michael.

Wat doet een machinesteller?
“Als machinesteller ben ik verantwoordelijk voor het inbouwen van de matrijzen en het instellen van de spuitgietmachines. Dat is superleuk werk! Het is eigenlijk net een grote puzzel. Je moet zorgen dat alles klopt. Voordat je begint met een nieuwe order ga je eerst de machine en het gereedschap spoelen, zodat er geen resten zijn van vorige productie. Vervolgens bouw je een matrijs in de machine. Het gewicht van een matrijs kan variëren van
variëren van 100 kg tot wel 25 ton. Met hulpmiddelen wordt het in de machine getakeld. Via een stappenplan leer je om de matrijs goed te monteren. Dat geldt ook voor het aansluiten van de vaten voor de koelingen, het instellen van de juiste temperatuur, etc. Je moet dus wel nauwkeurig kunnen werken. De juiste grondstof is natuurlijk ook heel belangrijk voor een kwalitatief goed product, of dat nu polycarbonaat is of pp. Daarom moet je als spuitgieter ook veel materiaalkennis hebben.”

Yes-momentje
“Als de matrijs is ingebouwd en de machine is ingesteld, dan ga je het eerste product maken. Onze afdeling Kwaliteit controleert dan of het product goed is en of het in serie gemaakt kan worden. Als je eerste product dan goedgekeurd wordt, dan heb je echt even zo’n yes-momentje. Zo van: ‘Dat heb ik gedaan!’ Dan ben ik heel trots op mijn werk. En als het niet goed is, dan probeer ik het eerst zelf op te lossen. Daar leer je het meeste van.”

Doorgroeien
“Ik zit hier goed op mijn plek. Het team is fijn en het werk is afwisselend door het werken met verschillende materialen, producten en machines. Ik kan voorruit. Doorgroeien. Dat vind ik belangrijk. Ik ben gestart op de afdeling grondstoffen, waar ik de machines moest voorzien van de juiste materialen en zorgde voor het onderhoud van de drogers en trechters. Tegelijkertijd volgde ik cursussen. Ik heb nu erkende diploma’s voor reachtruckchauffeur, grondstoffen en spuitgieten 1. Begin dit jaar start ik met de cursus spuitgieten 2. Wie weet, kan ik dan straks doorgroeien naar proefspuiter. Dat zou mooi zijn!”

Top