Lees hier hoe wij omgaan met solliciteren tijdens de coronacrisis

Monique

VDL ETG Almelo

" Je ziet direct resultaat van je werk "

Monique - VDL ETG Almelo

Hoe ben jij bij VDL ETG Almelo terecht gekomen?
Na mijn masterstudie Industrial Design Engineering was ik nog niet uitgeleerd op de universiteit. Ik ben daarom begonnen met mijn PDEng, een Professional Doctorate in Engineering. Na het afronden hiervan ben ik bij VDL terechtgekomen. Ik ben nu ongeveer een jaar werkzaam als Quality Engineer.

Wat zijn je werkzaamheden als Quality Engineer?
Ik ben begonnen als Factory Engineer/Quality Engineer, om te kijken waar mijn talenten liggen en waar de meeste hulp nodig is. Ik vind Quality erg leuk en er was veel hulp bij nodig. Daarom ben ik na een maand Quality Engineer geworden op de afdeling Systems. Ik ben verantwoordelijk voor de communicatie naar de klant, maar er zijn ook Quality Engineers die meer intern werkzaam zijn. 

Hoe ziet jouw dag eruit?
Met het Quality team kijk ik of en welke probleemstellingen van de klant er binnen zijn gekomen. Voor ieder systeem dat we leveren, hebben we iedere week een meeting met de klant. We kijken naar hoe het allemaal loopt bij ons en bij de klant, of er probleemstellingen zijn en of we deze kunnen verklaren. Zit het probleem in montage, het ontwerp of is er wat anders aan de hand?

Ik houd mij ook bezig met verbeterprocessen in de organisatie. We organiseren meetings om na te gaan of we nieuwe stappen moeten zetten of nieuwe checks moeten invoeren. Ik kan goed signaleren waar dingen misgaan omdat ik de probleemstellingen van de klant binnen krijg.

Mijn werk is erg divers en uitdagend. Soms krijg je producten voor je die niet naar behoren werken. Mijn uitdaging is dan om te bepalen hoe ik het ga aanpakken en waar ik ga beginnen om erachter te komen wat er mis is.

Wat zijn jouw verantwoordelijkheden?
Mijn taak is om ervoor te zorgen dat de klant zich geen zorgen hoeft te maken over de producten of onderdelen. Het is onze taak om de klant te overtuigen dat wij goede producten leveren en vertrouwen is daarin erg belangrijk. Op de lange termijn is het mijn taak om de kwaliteit van ons product verbeteren.

Wij doen altijd alles voor de klant en we zijn afhankelijk van de klant, dan bepaalt wel de dynamiek. Maar als het om kwaliteit gaat, dan zijn we niet alleen afhankelijk van de probleemstellingen van de klant. Wij gaan uit van onze kracht en kennis en weten dat we daarmee de klant ook verder kunnen helpen. Wij doen ons best en willen ook beter worden.

Hoe beschrijf jij VDL als organisatie?
VDL heeft een hele platte organisatie, je kunt met iedereen praten en er is ook ruimte voor om mensen beter te leren kennen. Als je met een probleem zit, wilt iedereen graag helpen. Naast dat iedereen creatief is in het bedenken van oplossingen, is ook iedereen erg betrokken bij de organisatie en dat wordt gewaardeerd. Samenwerken is belangrijk voor VDL.

Welke eigenschappen moet een Quality Engineer hebben?
Een Quality Engineer moet nieuwsgierig zijn en willen weten waarom probleemstellingen ontstaan. Als Quality Engineer moet je daar ook ver in gaan, verder dan de gemiddelde mens. Je moet opzoek gaan naar wat er fout is gegaan en niet genoegen nemen met een onvolledige uitleg. Je moet een probleem eigen maken en oplossen. Daarin moet je ook een stap verder gaan door ervoor te zorgen dat het niet alleen nu opgelost wordt maar ook voor in de toekomst.

Hoe ziet de toekomst bij VDL er voor jou uit?
Bij VDL kun je veel verschillende dingen doen. Je ziet direct resultaat van je werk: je maakt iets wat je ook echt kunt aanraken en je ziet wat elk onderdeel van een product doet in het groter geheel. Ik wil mij in de toekomst graag gaan specialiseren in een bepaald gebied en echt de specialist worden van een bepaald onderwerp. Doordat ik leveranciers in het buitenland bezoek, zie ik hoe onderdelen gemaakt worden en welk proces het ondergaat. Hierdoor leer ik het volledige proces beter begrijpen.

Top