Lees hier hoe wij omgaan met solliciteren tijdens de coronacrisis

Elzo

VDL ETG Almelo

" We hebben heel veel kennis bij VDL en kennis is macht "

Elzo - VDL ETG Almelo

Hoe ben je bij VDL ETG Almelo terecht gekomen?
Ik heb altijd motor gereden en het zelf gerepareerd wanneer dat nodig was. Vanuit deze interesse heb ik voor techniek gekozen. Voor mijn studie luchtvaarttechniek heb ik stage gelopen bij VDL ETG Almelo. Ik ben begonnen als Monteur en daarna ben ik verder gegaan met een opleiding allround Verspaner niveau 3. Na het afronden van deze studie heb ik ervoor gekozen om de opleiding Verspaningstechnoloog niveau 4 bij het Stodt te volgen.  Ik zit nu in het tweede jaar en ga iedere donderdag naar school.

Wat zijn je werkzaamheden als Verspaningstechnoloog?
Ik ben CNC-frezer en dat betekent eigenlijk dat ik computergestuurd metaal kan bewerken. Ik programmeer wat de machine moet doen. Daarnaast controleer ik de gereedschappen, moet ik tekeningen lezen en interpreteren, maten controleren en het allerbelangrijkste: de kwaliteit waarborgen van wat ik maak. Naar mate de tijd en ervaring krijg je meer verantwoordelijkheden. Naast het waarborgen van de kwaliteit, waak ik er ook voor dat de planning klopt. Samen met mijn ploegmaat zorg ik ervoor dat een machine zoveel mogelijk en effectief produceert.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
Bij VDL ETG Almelo werken we met een tweeploegendienst dus ik begin de dag met het controleren van wat de afgelopen nacht is geproduceerd of ik ga verder met waar mijn ploegmaat is gebleven. Afhankelijk van het werk wat je moet maken, blijf je er bij staan of je houd je bezig met het instellen/opspannen van nieuw werk.  Je hebt een grote verantwoordelijkheid omdat je met waardevolle en complexe producten/ machines werkt. De producten die we maken zijn hoog nauwkeurige producten en vereisen vaak veel aandacht want de kwaliteit moet altijd hoog zijn.

Welke eigenschappen moet een CNC-frezer hebben?
Je moet affiniteit met techniek hebben en ontzettend precies zijn. Je moet structureel kunnen werken omdat je niks mag vergeten of over het hoofd zien. Het besturen van een CNC machine leer je vooral in de praktijk. Je moet erg oplettend zijn en elk piepje of kraakje betekend iets en kan je dit vertalen naar een actie.

Wat zijn de kernwaardes van VDL?
Het motto van VDL is kracht door samenwerken, daar sta ik achter want je kan het niet alleen. We hebben heel veel kennis bij VDL en kennis is macht. Wanneer je hier nieuw binnen komt krijg je veel hulp van collega’s. De mannen die hier al dertig of veertig jaar werken hebben veel kennis en daar moet je respectvol mee omgaan als starter. Andersom help ik ook graag nieuwe collega’s. Techniek is een mooi vak. Mijn collega’s zijn gemotiveerd en werken daardoor serieus, maar hebben ook plezier met elkaar. Daarom werk ik graag bij VDL ETG Almelo.

Top