Benieuwd naar onze events? Klik hier! 

Jos van Gemert

VDL ETG Precision

" Precies en nauwkeurig werk vind ik leuk.   "

Jos van Gemert - VDL ETG Precision


De 63-jarige Jos van Gemert kun je eigenlijk wel een uitvinder noemen. Een echte vakman pur sang met jarenlang ervaring in het fijnmechanische plaatwerk. Vanuit de Philips Bedrijfsschool naar de afdeling consumenten elektronica op Strijp T en inmiddels alweer 12,5 jaar werkzaam bij VDL ETG Precision in Eindhoven als fijnmechanisch plaatwerker. Een beroep waar geen opleiding voor is, maar dat je vooral leert door veel ervaring op te doen, nieuwsgierig te zijn en zelf op zoek te gaan naar oplossingen. En dat vergt veel geduld en een vaste hand. Want de producten die Jos maakt zijn superklein en ultraprecies. 

Buigen, stampen en walsen op ultraprecisie niveau
Jos: “We maken hier prachtige producten voor onder andere Philips, Océ, ASML en FEI. Met name voor elektronenmicroscopen en chipmachines maken we fijn plaatwerk onderdelen. De series die we maken zijn klein, meestal tussen de 10-15 stuks, maximaal 100 stuks. We verzorgen de afwerking op het gebied van buigen, stampen en walsen. Of zorgen dat er een moertje gemonteerd wordt, tappen of verzinken een onderdeeltje. En dat tot op 500 mm nauwkeurig! De kleinste onderdelen bewerken we zelfs onder een microscoop, die zijn kleiner dan een speldenkop. Dat precies en nauwkeurig werk waarbij je op zoek moet naar creatieve oplossingen, vind ik het leuke van mijn werk.”

Creativiteit, nauwkeurigheid en perfectie
Op een tafel in zijn ‘domein’ heeft Jos diverse plaatwerkproductjes uitgestald om te laten zien wat hij allemaal gemaakt heeft. De producten en samenstellingen zijn vaak niet groter dan een flessendop en als je heel goed kijkt, zie je dat die kleine producten verschillende bewerkingen bevatten: buigen, walsen, kleine gaatjes en schroefjes. Hoe gaat dat in zijn werk? Jos vertelt:

“Vanuit de klant krijgen we een werkmap met tekeningen van hoe het product uiteindelijk moet worden. Maar hoe je dat moet aanpakken, moet je zelf bedenken. Je moet zelf je gereedschap maken om een onderdeeltje goed vast te kunnen houden. Het is zo klein, dat je het plaatwerk al snel doorbuigt of kapotmaakt. De uitdaging is dan om te kijken hoe je het goed kunt maken. Soms hoort daar ook nog een beetje draaien en frezen bij. Dat doen we dan zelf op een conventionele draai- en freesbank, want dat gaat het snelste.” Hij trekt een aantal laadjes los van zijn groene gereedschapskast en hij laat superkleine metalen onderdelen zien. De twee onderdelen, van samen nog geen cm, vormen een mal om een plaatje op de juiste manier te buigen. “Kijk; dit heb ik dan bijvoorbeeld gemaakt hier op de freesbank. Dan kon ik dit onderdeel zo vast houden en direct de goede buiging krijgen voor het product.”

De ‘perfect finish’ voor hightech producten
Het werk biedt veel variatie. “We werken voor diverse klanten op het ultraprecisie vlak in de hightech industrie. Dat maakt het mooi werk. Je hebt de vrijheid om creatief te zijn in je oplossingen. In goed overleg met de werkvoorbereider zorgen we er samen voor dat een product de perfecte finish krijgt. De eisen van de klant worden steeds hoger en niet alles staat precies op papier beschreven. En hoe mooier en fijner we de producten afleveren, hoe beter het uiteindelijke apparaat, bijvoorbeeld de microscoop, zal werken.”

 

Top