Lees hier hoe wij omgaan met solliciteren tijdens de coronacrisis

Michiel Heesen

VDL ETG Eindhoven

" Ik ben voor meerdere facetten verantwoordelijk, dat is leuk! "

Michiel Heesen - VDL ETG Eindhoven

Als strategisch inkoper heb je met verschillende disciplines te maken. Na een master Supply Chain Management aan de Tilburg University en diverse inkoopervaring is Michiel Heesen (27) sinds 1,5 jaar werkzaam op de afdeling inkoop bij VDL ETG Eindhoven. Hiervoor werkte hij bij een commercieel bedrijf in Amsterdam. Wij vragen hem hoe het hem als strategisch inkoper bij VDL bevalt.

Hoe ben je bij VDL ETG terechtgekomen?
“Ik werkte in Amsterdam als inkoper, maar zocht toch een andere uitdaging. Ik was daar gefocust op de consumentengoederenindustrie en was vooral bezig met het behalen van commerciële targets als prijsverlagingen en verlengde betalingstermijnen. Dit was erg interessant, maar ik was wel toe aan een nieuwe  verandering.  Al zoekende kwam ik bij VDL ETG terecht. Het gesprek voelde meteen goed.

Hoe is het team inkoop georganiseerd?
“Inkoop is bij ons in een matrix georganiseerd. De ene as bestaat uit de programma-as, waarin je je focust op het behalen van de doelstellingen van de klanten. Denk hierbij aan het op tijd leveren, met de juiste prijs en de juiste kwaliteit (QLTC). Dit noemen we tactische inkoop. De andere as bestaat uit de productgroep as die meer gefocust is op strategische inkoop: het zoeken, vrijgeven en ontwikkelen van het leveranciersbestand.”

Wat zijn dan jouw werkzaamheden binnen de matrixorganisatie?
“Ik ben bezig met strategische inkoop voor het vacuümportfolio. Op basis van de klantenspecificaties, zoek ik leveranciers die in staat zijn om producenten te leveren die nodig zijn om een vacuüm te creëren in de systemen van de klanten die wij assembleren. Een voorbeeld hiervan is ASML waarvoor ik onder meer o.a. de vacuümpompen inkoop. Een ander voorbeeld is onze klant KLA waarvoor ik de inkoop van zeer nauwkeurig geproduceerde balgen verzorg.”

Wat vind je het allerleukste aan je werk? 
“Wat ik erg leuk aan de functie vind is dat ik voor meerdere verschillende facetten verantwoordelijk ben. Je werkt nauw samen met andere disciplines en dat maakt dat de functie veelomvattend en uitdagend is. Vanuit inkoop ben ik QLTC verantwoordelijk. Dit houdt in dat ik niet alleen verantwoordelijk ben voor commerciële voorwaarden, maar voor zowel de kosten als ook de kwaliteit, levertijd en technologie van de leveranciers. Daarnaast wordt er van mij verwacht dat ik ook een bijdrage lever aan de inkoopstrategie van de groep en het verbeteren van de werkwijze. Als er dingen zijn die beter kunnen dan pak ik die op. Ook worden klanten steeds veeleisender en liggen de verwachtingen van de producten hoger, wat maakt dat je snel moet schakelen en echt in oplossingen moet denken.”

Hoe is de sfeer onderling?
“Mensen gaan goed met elkaar om, ons team bestaat uit een mooie mix van jong en oud. Dat vind ik erg tof! Daarnaast is de sfeer gewoon goed, lekker informeel. Dat past wel bij mij.”

Wat is het mooiste project volgens jou?
“Het mooiste project waar VDL ETG mee bezig is voor onze klant Elekta. Elekta is een wereldwijde specialist in innovatieve medische apparatuur en software voor patiënten met kanker en hersenaandoeningen. De Elekta Unity is een nieuw apparaat om kankerpatiënten te behandelen door middel van een combinatie van een bestralingsapparaat en een nauwkeurige hoge magnetische-sterkte MR-scanner. Deze nieuwste techniek maakt het mogelijk om met behulp van meer precieze beeldinformatie tumoren gerichter te bestralen. Dit komt omdat het apparaat scant en tegelijkertijd bestraalt. Het mooie hieraan vind ik dat je samen iets aan het maken bent dat van wezenlijk maatschappelijk belang is.”

Wil jij nu ook werken bij VDL? We zoeken bij VDL ETG op de  afdeling Inkoop nog een strategisch inkoper mechanica. Klik hier om de vacature te bekijken.  

Top