Sabine Mulder - VDL Steelweld

Toen Sabine Mulder op sollicitatiegesprek ging voor de functie van project engineer bij VDL Steelweld had ze nog snel even gekeken op Google wat voor bedrijf VDL eigenlijk was. “Als net afgestudeerde in de mechatronica kon ik alle kanten op. Ik had wel ooit van VDL gehoord, maar na het gesprek was ik positief verrast en leek zowel de functie als het bedrijf me superleuk.”

 

Mechatronica
Sabine (23 jaar) wist al vroeg dat ze iets met techniek wilde. “Maar wat dan precies? Dat was een beetje onduidelijk. Als er thuis iets kapot was, dan zat ik er altijd met mijn neus bovenop hoe dat weer gemaakt kon worden. Uiteindelijk koos ik voor Mechatronica bij Avans Hogescholen in Breda. Deze opleiding laat verschillende kanten van techniek zien. En uiteindelijk wordt vrij snel duidelijk wat je leuk vindt. In mijn geval was dat werktuigbouwkunde. Ik was de enige vrouw in de klas, maar daar heb ik nooit een probleem mee gehad. Ik weet me wel goed staande te houden.”

Project engineer
Bij VDL Steelweld ontwikkelen ze productielijnen voor de automotive-industrie. Dat doen ze onder andere voor klanten zoals BMW, Jaguar Land Rover en Volvo. Als project engineer is Sabine technisch verantwoordelijk voor een bepaald project. Ze stuurt een team aan van project designers die gespecialiseerd zijn in mechatronica, pneumatiek en software. In deze rol is ze ook het technisch aanspreekpunt voor de klant. “In de opstartfase van een project, probeer je zo goed mogelijk de wensen en regels van de klant in kaart te brengen. Op die manier kan ik de designers goed briefen om het ontwerp te maken. Daar komen dan voorstellen uit die we eerst intern bespreken. Uiteindelijk moet ik de beslissing nemen of we deze oplossing aan de klant gaan voorleggen. In het designproces zitten we regelmatig met de klant samen om te bespreken waar we tegenaan lopen. Wanneer het ontwerp uiteindelijk is goedgekeurd, kunnen we aan de slag om het ontwerp verder in detail uit te werken. Iedere discipline maakt dan een stappenplan van wat er moet gebeuren. De onderdelen die nodig zijn om de installatie te maken worden ingekocht of zelf bij VDL Steelweld gemaakt. Dan moet ik ervoor zorgen dat de installatie op locatie goed wordt voorbereid, zodat de nieuwe lijn of installatie in bedrijf kan worden genomen.”  

Zien wat je maakt
“Mijn eerste project vond ik tot nu toe ook het leukste. 2,5 jaar geleden startte ik en toen ben ik aan de groep engineers toegevoegd die al bezig was met de ontwikkeling van de productielijnen bij VDL Nedcar voor de MINI van BMW. Ik was regelmatig in Born te vinden. Je ziet dan wat je bedacht hebt, ook daadwerkelijk getest worden. Je ziet het eindproduct. Dat is toch gaaf? Dan ben ik trots dat ik hier aan heb kunnen bijdragen.”

Eigen project: robotcellen voor automotive reserveonderdelen
Toen het project bij VDL Nedcar bijna klaar was, diende zich weer een nieuw uitdaging aan voor Sabine: een project voor BMW. “Dat maakt het zo leuk, want je bent bezig voor verschillende klanten. Het projectteam waarmee je werkt is ook niet iedere keer hetzelfde, dus je werkt binnen het bedrijf met veel verschillende collega’s.” Niet lang daarna mocht Sabine voor het eerst haar eigen project leiden voor Voest Alpine. “Voor deze klant maken we robotcellen voor het maken van reserveonderdelen, zoals bijvoorbeeld de zijkanten van een Audi A6. Ik vond het heel spannend, want ik werk hier nog niet zo lang en dan krijg ik meteen mijn eigen project. Dus ook direct veel verantwoordelijkheid. Maar gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Twee keer in de week zit ik samen met een andere project engineer, zodat ik kan sparren over de juiste stappen. Dat is ook wel kenmerkend voor VDL Steelweld: de sfeer hier is goed, heel informeel. Als je hulp nodig hebt dan kun je dat aan iedereen vragen of het nu een directe collega is of de directeur.”
 
Dicht bij de techniek blijven
“In mijn werk vind ik het belangrijk dat ik het naar mijn zin heb en dat ik niet te ver van de techniek af sta. Als project manager ben je bijvoorbeeld veel meer bezig met planning en kosten. Dat hoeft voor mij niet. Als project engineer sta je juist dichter bij de techniek. Voor mij is de combinatie van projectmanagement, leidinggeven en gebruik maken van mijn technische achtergrond wat deze baan zo uitdagend maakt. Mijn opleidingsachtergrond helpt me om alle aspecten van het project, op het gebied van elektrotechniek, software en pneumatiek beter te begrijpen. Daarnaast heeft deze functie nog zoveel mogelijkheden om  me verder te ontwikkelen. Dus voorlopig zit ik hier prima op mijn plek.”


 

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Plaats je CV, of meld je aan voor een JobAlert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.