Karin Rosch - VDL ETG Technology & Development

Karin Rosch is sinds januari 2017 groepsleider projectmanagement bij VDL ETG Technology & Development in Eindhoven. Dit houdt in dat Karin hoofdverantwoordelijke is voor projectmanagement binnen VDL ETG T&D. Een hele uitdaging volgens Karin: “Het is een mooie combinatie tussen de ontwikkeling van het vakgebied projectmanagement en het operationeel bezig zijn.”
 

Nieuwe uitdaging

Karin studeerde technische bedrijfskunde aan de TU/e in Eindhoven. Na een mooie carrière in verschillende functies bij Philips was Karin toe aan een nieuwe uitdaging, ze miste de link met de praktijk. “Bij VDL ETG kan ik zowel operationeel bezig zijn als kijken naar de toekomst voor VDL ETG als het gaat om projectmanagement. Die combinatie is erg interessant. Het lukt me goed hierin een balans in te vinden. Als je alleen maar praktisch bezig bent kun je soms worden opgeslokt door alledaagse kleine dingen en als je alleen maar inhoudelijk bezig bent heb je minder raakvlakken met de praktijk. Binnen mijn functie versterken beide facetten elkaar enorm.”
 

Projectmanagement

En wat houdt dit projectmanagement nu precies in? Karin: “Bij VDL ETG zijn we al een tijd bezig met de ontwikkeling van ‘build to print’ naar ‘build to spec’. Dit betekent dat we zowel bezig zijn met het maken van modules en systemen vanuit een tekening van de klant (build to print) als met complete productontwikkeltrajecten (build to spec). Een mooi voorbeeld hiervan is de waferhandler voor ASML. Verder doen we bij ASML twee soorten projecten, nieuwe productontwikkeltrajecten en ‘installed base’, dit zijn veel kleine projecten waarbij je veranderingen doorvoert bij systemen die al bij de klant staan.”  

 

Karin: “Mijn team bestaat uit projectmanagers en de T&D quality manager. Bij VDL ETG T&D komen alle productontwikkelprojecten van VDL ETG binnen. Ik kijk dan in mijn team van projectleiders wie er het beste past bij welk project. De projectmanager is verantwoordelijk voor het realiseren van de klantvraag, vanaf de eerste contacten met de klant tot en met implementatie in de fabriek en levering aan de klant. Projectmanagers zorgen voor de voortgang in de projecten en ik coach hen en kijk ik wat er de volgende keer beter kan op het gebied van planning, inhoud, budget, etc. Verder kijk ik naar de algemene ontwikkeling van projectmanagement binnen VDL ETG, onze langetermijnvisie en de acties die  nodig zijn om daar te komen. Daarnaast ben ik nog lid van het vrouwennetwerk bij VDL en verzorg ik op verzoek speciale teamdagen en trainingen. Zo heb ik laatst bij het evenement van Young VDL Employee (YVE) een training gegeven met een externe partij over creatieve technieken waaronder de hoeden van Bono. Hiermee kun je vanuit verschillende perspectieven naar een vraagstelling of probleem kijken. Er zijn hierbij zes denkhoeden en iedere kleur symboliseert een andere manier van denken. Je kijk op een situatie hangt dus af van de hoed die je op hebt. Dit vind ik erg leuk om te doen, het gaat er toch ook om dat je meer leuke dingen om je baan heen creëert en jezelf blijft uitdagen.”

 

Vaardigheden

Karin: “De diversiteit aan complexiteit in de projecten maakt dat je als projectleider diverse vaardigheden nodig hebt. Zo is het belangrijk om een goede relatie met de klant op te kunnen bouwen, kennis te hebben over stakeholdermanagement, te beschikken over goede communicatieve vaardigheden en kunnen leidinggeven aan diverse teams. Daarnaast moet je beschikken over de algemene projectmanagement vaardigheden zoals planning, financiën en scope management. Scope management betekent dat je antwoorden vindt op vragen zoals: Als de klant een nieuwe vraag heeft, wat valt binnen en buiten de opdracht? Of wat is extra?”

 

Sfeer bij VDL
De open en informele sfeer bij VDL vindt Karin prettig. De platte organisatie zorgt ervoor dat er een snelle besluitvorming is, hierdoor kunnen  verbeteringen snel worden geïmplementeerd. “Als er iets niet goed is hoor je het meteen, dit werkt goed. Je mag hier fouten maken, daar leer je van. Ook is er altijd ruimte om je successen te vieren, dit is erg belangrijk. Onze projecten zijn technisch soms zo complex, het geeft dan ook een kick als de projecten goed worden afgerond. Daarnaast is er voldoende uitdaging bij VDL, ik heb zelfs een tijdje als projectleider bij VDL Industrial Modules in Helmond gewerkt. Ander bedrijf, andere mensen en projecten. Ik ken de mensen daar nu goed. Daarnaast wordt doorgroeien ook erg gestimuleerd. Zo zijn er twee collega’s van een andere afdeling doorgegroeid tot de functie projectleider in mijn team.”

 

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Plaats je CV, of meld je aan voor een JobAlert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.