Anouk Hol - VDL Enabling Transport Solutions

Anouk Hol (27) is sinds augustus 2015 werkzaam als Aerodynamics & Energy specialist bij VDL Enabling Transport Solutions in Valkenswaard. Anouk: “Ik houd me onder andere bezig met het optimaliseren van het energieverbruik en het vormgeven van de klimaatsystemen in de bussen. Dit blijft elke dag een hele grote uitdaging!"
 

Passie voor techniek
“Ik ben eerst begonnen met een bachelor in Biomedische Technologie op de Universiteit in Twente. Aangezien ik meer affiniteit heb met technische vakken ben ik snel geswitcht naar de studie Werktuigbouwkunde. Daarna specialiseerde ik me in stromingsleer. Dit betekent dat je onderzoekt hoe luchtstromen en vloeistoffen zich in een ruimte bewegen. Ik vond het automotive aspect binnen stromingsleer mega interessant en ben toen bij Volkswagen in Wolfsburg (Duitsland) een dagje gaan meelopen. Daarna heb ik een (master)stage gedaan en ben ik nog even blijven plakken bij Volkswagen. Na twee jaar in Duitsland te hebben gewoond was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik wilde graag terug naar Nederland en ging op zoek naar de twee grootste automotive spelers in Nederland: DAF en VDL. Toen was de keuze voor mij snel gemaakt. Ik ga bij VDL werken!”

Nieuwe klimaatsystemen
Toen Anouk via via bij VDL terechtkwam was er eigenlijk nog geen specifieke functie op het gebied van energie management van de bussen. Deze functie is bij VDL vanuit visie gecreëerd. “Bij VDL zaten we midden in de transitieperiode van een diesel naar elektrisch rijden. Het verschil in motor maakt dat de elektromotor in tegenstelling tot de dieselmotor veel efficiënter is en van zichzelf beperkt warmte opwekt. Dit maakt dat er behoefte was aan een nieuw klimaatsysteem in de bus, hierbij kwam mijn kennis goed van pas. De eerste negen maanden ben ik daar voornamelijk mee bezig geweest. Nu hebben we de smaak goed te pakken. Elk jaar hebben we nieuwe (internationale) stagiaires en werken we met inmiddels acht man aan onder andere het optimaliseren van de range en de klimaatsystemen in de bus.”  

Klopt als een bus
“Het is echt gaaf om binnen mijn werk zo divers bezig te zijn”, vertelt Anouk. “De ene dag ben ik achter mijn computer dingen aan het berekenen, de andere dag sta ik met mijn werkschoenen op de testbaan. Het geeft dan zoveel energie als na het testen de bus  volledig functioneert. Het is dan mooi om te zien dat de dingen die worden bedacht door het team ook werkelijkheid worden. Doordat we een klein en hecht team zijn kunnen we binnen de organisatie snel schakelen en onze ideeën binnen 3 tot 4 jaar implementeren. Dit zie je bij geen enkel ander bedrijf, écht uniek!”

Testritjes
En hoe gaat dat dan precies in zijn werk, dat testen? Anouk: ”We waren op een dag bezig met het testen van een bus. Soms doen we dit op de testbaan in Lelystad, maar ook in de buurt van ons kantoor in Valkenswaard. Zo reden we op een zonnige dag met de bus vol met meetapparatuur in Soerendonk. Toen zagen we ineens een gestrande openbaar vervoersbus vol met oververhitte passagiers. We besloten deze passagiers mee te nemen naar Station Eindhoven aangezien het er niet naar uitzag dat er snel een nieuwe bus kwam. We waren wel even vergeten dat als we langs een halte reden, er natuurlijk weer nieuwe mensen in wilden stappen, haha! Inmiddels 65 km en 60 passagiers verder zijn alle passagiers veilig en wel in Eindhoven gearriveerd. Klaar om met ons team de test te vervolgen, stopte de bus er ineens mee. Het mooi van het verhaal is dat we nu weten wat er mis was aan de bus. Zonder deze hele route hadden we dit anders nooit geweten”, grapt Anouk.

Innovatie
“Bezig zijn met innovatie, dat is toch het mooiste wat er is?”, vertelt Anouk met een brede glimlach op haar gezicht. “ We werken met veel verschillende mensen aan een prachtproduct. We doen gezamenlijk veel Europese projecten met universiteiten en bedrijven wereldwijd. Het is toch fantastisch om samen met deze toptalenten mee te denken over complexe vraagstukken? Daarnaast zijn de stagiaires bij VDL ETS een enorme aanwinst. Ze zijn dé brug om de meest innovatieve ideeën toe te passen op ons product. Ook leer ik veel over andere culturen, technologieën en werkwijzen.”

Busvervoer 
Dat Anouk de file af en toe vermijd en de bus pakt naar het werk is voor haar totaal geen punt. Anouk vertelt enthousiast: “Vanaf Veghel naar Eindhoven reis ik met twee bussen. Eerst een Volvo, daarna een VDL-bus. Ik vraag af en toe aan de buschauffeur hoe onze bus bevalt. Ze zijn mega verbaasd dat een vrouw dat aan ze vraagt en stellen me gelijk veel nieuwe vragen, echt leuk!” Toch kan Anouk het niet laten om de bussen van Volvo ook even te bestuderen. “Die bus heb ik van top tot teen even op me laten inwerken, ik heb wel een aantal feedbackpuntjes voor Volvo, haha!”

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Plaats je CV, of meld je aan voor een JobAlert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.