Nick Boekestein - VDL Klima

Op 28 juli gaf Nick Boekestijn,een boomlange verschijning met een indrukwekkende kuif, het ja-woord aan zijn vriendin. Hij is nu een getrouwd man met een vaste baan bij VDL Klima in Eindhoven, onderdeel van VDL Groep. VDL Klima ontwikkelt en fabriceert ventilatiesystemen en warmtewisselaars.

 

Bureau Halt
Maar hoe anders had het kunnen lopen, vertelt de jonge lasser. “Ik was lastig op de middelbare school, had het niet naar mijn zin thuis en voldeed niet aan de verwachting van mijn ouders. Ik ging met verkeerde leeftijdgenoten om en kwam een paar keer in aanraking met Bureau Halt. Het was een chaos in mijn hoofd.” Hij belandde op zijn vijftiende jaar op een expertisecentrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie in Vught. Woonde er een half jaar intern en kreeg er speciaal onderwijs. “Ik had de keuze tussen metselen, houtbewerken en lassen. Ik dacht: lassen, dat komt in de buurt van het werk van mijn vader. Die was toen directeur van een productiebedrijf in roestvast stalen flenzen. Wat zal hij trots op me zijn, dacht ik.”


Onrust
De keuze voor lassen bleek een gouden greep. “In Vught ging het steeds beter met me, de onrust verdween”, blikt Nick terug. “Dat kwam vooral door het lassen. Dat heeft mijn leven op de rails gezet.” Kan hij dat uitleggen? Na een korte denkpauze: “Kijken door je schermpje, met alleen maar het geluid van geknetter. Je hebt met niemand iets te maken. Dat geeft zóveel rust. En als je dan klaar bent en je kijkt naar je werk, is dat zo’n lekker gevoel. Het is voor mij bijna een verslaving.”


Dankbaar
Na het behalen van MIG/MAG niveau 1 en Elektrode niveau 1 wilde Nick aan de slag. “Thuis zitten wilde ik niet, om terugval te voorkomen. Maar ik had geluk. Mijn vader kende de heer Lauteslager, de toenmalig directeur van VDL Klima en die wou mij samen met ploegbaas Frank Verhoeven een kans geven”, vertelt hij. “Eerst als stagiair en daarna als vakantiehulp. Daar ben ik het bedrijf nog steeds heel dankbaar voor.” Vervolgens werd Nick BBL’er. VDL Klima bood hem aan de opleiding Constructiebankwerker niveau 1 te volgen. Vol trots: “En daarna behaalde ik MIG/MAG niveau 2, 3 en 4 en TIG 1 en 2. En daarna, als enige van de acht lassers in dit bedrijf, IWP. Momenteel ben ik bezig met de opleiding IWS.”


Zelf verantwoordelijk
Bij VDL Klima is Nick keurlasser van pijpen voor warmtewisselaars. “Zelf de gaten snijden en lassen, je bent helemaal zelf verantwoordelijk”, verklaart hij zijn liefde voor het werk. Liefde die heel ver gaat, erkent hij. “Ik ben er constant mee bezig. Als iets niet helemaal goed ging, blijf ik daar ook thuis mee bezig, in mijn hoofd. Ik ben een perfectionist.” Dat is tegelijkertijd zijn valkuil, erkent Nick. “Ik moet soms wel wat meer op de klok letten”, lacht hij. “Mijn voorman zegt dan tegen mij: je zit niet meer op school, maar bij een bedrijf. Maar ja, op school leer je om alles perfect te doen. Op het werk kan dat niet altijd. Daar moet het werk gewoon goed zijn. Ik maak on-derscheid tussen niet goed, goed en perfect. Maar ik moet leren dat niet alles altijd perfect kan zijn.”

 

Overwinning
Zo blijft Nick zich ontwikkelen, zowel binnen als buiten het werk. Zelf wil hij niet anders. “Ik weet nu wie ik benen wat mij gelukkig maakt. Ik weet welke situaties ik moet ontwijken en welke goed voor mij zijn. Dat geeft mij rust. Tegelijkertijd blijf ik uitdagingen zoeken en gooi ik mezelf steeds weer in het diepe. Ik ben een groot fan van metal muziek en durfde vanwege de drukte en lichteffecten nooit naar concerten te gaan. Maar een tijdje terug ben ik naar een optreden van de band Papa Roach geweest in Tilburg. Dat was een overwinning op mezelf.”
 

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Plaats je CV, of meld je aan voor een JobAlert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.