Ted Havermans - VDL Systems

VDL Systems is actief in de engineering, productie en installatie van machines voor voornamelijk OEM'ers van Food Processing Equipment. Daarnaast is VDL Systems gespecialiseerd in het bewerken van roestvast staal en aluminium. We spreken met Ted Havermans, hoofd bedrijfsbureau.

 

Wat doet VDL Systems nu precies?

“Wij werken voornamelijk in de voedingsmiddelenindustrie en maken machines van RVS, Bijvoorbeeld machines voor fabrieken die frietjes maken zoals trillers, die transporteren de frietjes op een hygiënische manier. Ook maken we sorteermachines die afkeur uit producten halen ( groente ) en aanvoersystemen voor kippenslachterijen. Voor AFE Amerika maken we grote industriële vriezers. AFE heeft nu ook een vestiging in Europa.

 

Eerst kregen we nog de tekeningen van klanten, nu maken we de tekeningen vaak zelf. Een klant heeft een idee, neemt contact met ons op met de vraag of wij dat en dat kunnen maken. Vervolgens gaan we dit ontwerpen, testen en uiteindelijk ontwikkelen. Vaak zijn het machines die maar één keer worden gemaakt. Alles wordt dan opnieuw uitgetekend. We leveren echt maatwerk. En natuurlijk weten we meestal wel hoe een machine werkt en wat nodig is. Dan hebben we al 80% bedacht en moeten we nog 20% uitwerken.”

 

Wat is jouw achtergrond?
“Ik ben begonnen bij VDL HMI als werkvoorbereider en een stukje verkoop. Dit heb ik vier jaar gedaan. Daarna heb ik dertien jaar bij een ander bedrijf gewerkt en nu werk ik alweer acht jaar bij VDL Systems. Ik heb een technische achtergrond, maar ben nu meer bezig met het begeleiden van de medewerkers die vallen onder de afdeling bedrijfsbureau.”

 

Hoe is de afdeling bedrijfsbureau opgebouwd?

“Onze afdeling bestaat uit 30 medewerkers, bestaande uit engineers, tekenaars, productontwikkelaars, projectleiders, inkopers, en werkvoorbereiders. Iedereen heeft zijn eigen specifieke taken. De productontwikkelaars bedenken de machines. De engineers tekenen, ontwerpen en begeleiden het hele proces van de totstandkoming van de machine De tekenaars tekenen de machines verder uit. En de inkopers kopen de motoren in. Sommige medewerkers zijn weken bezig met het hetzelfde product, anderen hebben verschillende projecten lopen en weer anderen zijn na een week klaar met een project. Ook qua werkwijze is er dus veel diversiteit.

 

Kracht door samenwerking?

“Jazeker. Samen met VDL Industrial Products een ontvetter voor friet ontwikkeld. Voor VDL ETG maken we onderdelen voor een machine die nodig is voor de productie van zonnepanelen op folie. VDL HMI, VDL RPI Metaal en VDL Industrial Modules helpen vaak mee met het produceren van onderdelen, zo zijn we in staat om grote projecten aan te nemen.”

 

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Plaats je CV, of meld je aan voor een JobAlert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.